Płyta silikonowa

Istnieje wiele materiałów, wchodzących w skład elastomerów. Różnią się one sposobem otrzymywania, właściwościami mechanicznymi i chemicznymi, wyglądem, jak i zastosowaniem. Dlatego też podczas wyboru odpowiednich rozwiązań należy zapoznać się z przeznaczeniem poszczególnych produktów.

Oprócz standardowych wariantów gum przemysłowych, oferujemy także innowacyjne płyty silikonowe. Wyróżniają się wysoką elastycznością, wytrzymałością mechaniczną, jak również szerokością zastosowań. Świetnie sprawdzi się w przemyśle spożywczym, chemicznym, farmaceutycznym i wielu innych.

Czym jest silikon

Tego rodzaju elastomery wykonane są z syntetycznych polimerów krzemoorganicznych. Posiadają one strukturę siloksantów. Wywołanie odpowiednich sił, oddziałujących na daną mieszankę, a także zastosowanie poszczególnych domieszek pozwalają otrzymać zróżnicowaną strukturę gotowego produktu. W zależności od potrzeb, mogą to być oleje, żywice, jak również maty, uszczelki i inne elementy w stanie stałym.

Cechą wyróżniającą skład chemiczny silikonu jest połączenie atomów krzemu ze związkami chemicznymi z grup arylowych (przede wszystkim fenylowych), bądź alkilowych (metylowe lub etylowe). Tak stworzony materiał jest znacznie odporniejszy na uszkodzenia niż te, w których łączy się krzem z wodorem.

Ogólne zastosowanie silikonu jest niezwykle szerokie i obejmuje wiele branż. Może on stanowić składnik smarów, żywic, lakierów, kauczuków, implantów, opatrunków, kosmetyków i wielu innych produktów. Poszczególne elementy wykonane z samego silikonu często są wykorzystywane w budownictwie do tworzenia form czy uszczelnień. Chętnie wykorzystuje się je także do produkcji uszczelek i podkładek amortyzujących.

Zalety silikonu

Głównym atutem, jakim wyróżniają się płyty silikonowe wśród innych elastomerów to niezwykła wytrzymałość w najtrudniejszych warunkach. Wykazują bowiem świetną odporność na skrajne temperatury, związki chemiczne i agresywne substancje, ozon, a także promieniowanie ultrafioletowe. Nawet w ekstremalnych warunkach przemysłowych utrzymuje swoje właściwości fizyczne.

Oprócz świetnej wytrzymałości, płyty silikonowe wyróżniają się również świetną elastycznością. Dzięki temu nawet w przypadku znacznego obciążenia powierzchnia nie ulega zniszczeniu, zarysowaniu czy pęknięciu, lecz struktura płyty zniekształca się. Po ustaniu sił powraca do swojego pierwotnego wyglądu. Taka właściwość sprawia, że maty wykonane z silikonu świetnie sprawdzą się chociażby w przypadku zabezpieczenia powierzchni lub danego produktu przed zbiciem, pęknięciem oraz innymi uszkodzeniami mechanicznymi.

Odpowiednio opracowana metoda produkcji sprawia, że maty silikonowe charakteryzują się większą wytrzymałością na rozciąganie czy rozdarcie, niż inne elastomery.

Niewątpliwym atutem oferowanych przez naszą firmę płyt silikonowych jest posiadany przez nie certyfikat WE1935/2004. Jest to symbol zgodności produktu z rozporządzeniem Unii Europejskiej w zakresie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Oznacza to, że proponowane przez nas materiały mogą być bezpiecznie wykorzystywane w przemyśle spożywczym, np. jako elementy przenośników taśmowych czy opakowań artykułów żywnościowych.

Co oferujemy

W asortymencie naszej firmy dostępne są dwa warianty gumy silikonowej – SR oraz ST. Różnią się one przede wszystkim kolorem – pierwszy model jest czerwony, drugi natomiast przezroczysty. Dzięki temu można odróżnić poszczególne elementy opakowań czy urządzeń.

Ze względu na specyficzną powierzchnię, jaką wyróżnia się guma silikonowa, nie występuje potrzeba stosowania talku do ich oddzielenia. Wpływa to przede wszystkim na łatwość obsługi oraz obróbki płyt.

Proponowane przez nas produkty wyróżniają się świetną odpornością na skrajne temperatury. Mogą być one wykorzystywane w warunkach od -60° do 200°C. Pozwala to na zastosowanie nawet w przypadku najbardziej wymagających warunków.

Odporność na mróz, ciepło, promieniowanie, szkodliwe substancje chemiczne, oleje czy alkohole sprawia, że mata silikonowa jest najlepszym rozwiązaniem do zastosowań w firmach z branży spożywczej.