Guma spożywcza

W naszej firmie zawsze dbamy o to, aby zaproponować naszym klientom rozwiązania idealnie dopasowane do ich potrzeb. Dlatego też, oprócz bogactwa modeli elastomerów, przeznaczonych do zastosowań technicznych, polecamy także maty gumowe, posiadające niezbędne certyfikaty, dopuszczające je do wykorzystywania w branży spożywczej.

Artykuły te muszą wyróżniać się wyjątkowymi właściwościami, aby w żaden sposób nie wpływać na żywność, z którą mogą mieć kontakt. Najczęściej bowiem stosuje się je na podajnikach taśmowych w zakładach produkcyjnych, jak również wykonuje się z nich opakowania na żywność. W zależności od potrzeb mogą być z niej również wykonywane specjalistyczne uszczelnienia do maszyn spożywczych czy produkcyjnych.

Oferowane przez naszą firmę maty elastomerowe posiadają świetne właściwości fizyczne i chemiczne, które świadczą o solidności ich wykonania. Na samym początku należy wspomnieć o ich wytrzymałości mechanicznej.

Produkty tego rodzaju bowiem tworzone są profesjonalnymi metodami wulkanizacji i z wykorzystaniem odpowiednich mieszanek cząsteczek polimerów. Są one poddawane stosunkowo silnemu oddziaływaniu między poszczególnymi cząsteczkami. W wyniku tego otrzymuje się materiał o niezbyt gęstym usieciowaniu, co wpływa na jego elastyczność, a także wysoką odporność na uszkodzenia powierzchni – zarysowania, pękanie czy ścieranie.

Taka metoda produkcji sprawia, że otrzymywane materiały charakteryzują się także wysoką elastycznością. Dzięki temu ich powierzchnia pod odpowiednim naciskiem nie ulega przerwaniu, lecz poszczególne cząsteczki zmieniają swój kształt, co z kolei wpływa na zmianę kształtu i wymiarów danego elementu. Po ustaniu danych sił przedmiot wraca do pierwotnego stanu.

Jest to niezwykle ważna cecha dla branży spożywczej. Wybierając model o odpowiednio dopasowanej gęstości możemy wpłynąć na bezpieczeństwo poszczególnych artykułów spożywczych np. podczas ich transportowania. Elastyczność taśm podajników czy opakowań ochroni dany produkt przed stłuczeniem czy uszkodzeniem.

Świetne parametry proponowanych przez nas produktów sprawiają, że klienci chętnie wybierają je także do zakładów produkcyjnych i firm z branży medycznej, farmaceutycznej, czy kosmetycznej.

Mamy świadomość, że artykuły spożywcze są niezwykle różnorodne, niektóre z nich sprzedaje się głęboko mrożone, inne w temperaturze pokojowej, a jeszcze inne na ciepło. Dlatego też zadbaliśmy o to, by oferowane przez nas spożywcze maty gumowe były odporne na skrajne temperatury. Dzięki temu nie ulegają one zniszczeniu czy kruszeniu w zamrażalniku lub chłodniach, a także nie topią się pod wpływem temperatur wysokich. Oczywiście wszystkie oferowane przez nas produkty są także wytrzymałe na oleje oraz tłuszcze.

W zależności od wybranego wariantu, oferowane przez nas maty gumowe świetnie sprawdzą się między innymi w przetwórstwie owoców i warzyw, mleczarstwie, przechowywaniu żywności, chłodnictwie czy piwowarstwie. Można je wykorzystać również do wykonywania uszczelek, przeznaczonych do pracy w stanie nierozciągniętym.

Asortyment produktów naszej firmy obejmuje szeroki zakres produktów o różnych właściwościach. Są to między innymi gumy spożywcze:

  • EPDM E569,
  • NBR B571,
  • NR SBR R642,
  • silikony,
  • Viton V735.

Wszystkie powyższe produkty spełniają międzynarodowe normy, dopuszczające je do kontaktu z żywnością. Są to najczęściej certyfikaty FDA, a także WE 1935/2004. Pierwszy z nich to dokument wydawany przez Agencję Żywności i Leków, mieszczącą się w Stanach Zjednoczonych. Instytucja ta zajmuje się kontrolą żywności, leków, paszy czy urządzeń medycznych. Akty wydawane przez agencję FDA potwierdzają brak żadnego negatywnego wpływu danego materiału na zdrowie człowieka oraz zwierząt.

Oznaczenie WE 1935/2004 jest natomiast symbolem spełniania wymogów zgodnych z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.